Recept

KYCKLINGFOND

Tid ca 4 tim.

2 st färska kycklingskrov (skär bort filéer och lår)

1 st gula lökar

¼ rotselleri

1 st palsternacka

1 st vitlöksklyfta

2 st lagerblad

5 kvistar timjan

5 st vitpepparkorn

5 st persiljestjälkar

Hugg skroven i mindre bitar med en stor kniv.

Lägg skroven i en stor kastrull. Täck med vatten och låt koka upp. Häll av vattnet. (Detta kallas att blanchera skroven. På så vis får man en klarare fond som slutresultat.)

Alternativt: Rosta skroven i ugnen på 225 grader i ca 30 min. Blanchering behövs ej.

Lägg kycklingskroven i en stor gryta och fyll på med vatten.

Skala lök och rotsaker och skär i mindre bitar. Lägg allting i kastrullen. Låt koka upp och skumma sedan av ytan.

Tillsätt kryddorna och låt koka på svag värme i 3-4 timmar under skummning. Sila sedan av fonden genom en fin nätsil eller silduk, släng bort skroven/benen. Vill man ha en kraftigare fond kokas den ihop till önskad konsistens.